Preken Allehelgensdag 2019 Asbjørn Hjorthaug
SALIGE ER. «Salig er den som ikke følger lovløses råd, ikke går på synderes vei og ikke sitter i spotteres sete, 2 men har sin glede i Herrens lov og grunner på hans lov dag og natt. 3 Han er lik et tre plantet ved rennende vann. Det gir frukt i rett tid, og løvet visner ikke. Alt han gjør, skal lykkes. Fra Salme 1 Allehelgensdagens tekster er fantastiske. De taler direkte til deg og meg. Salige er. Det er til deg i dag. Å være salig er å være hellig, ren og rettferdig for Gud. Å være salig er å være et Guds barn. Ble du litt usikker? Kan jeg være salig som kjenner meg alt annet enn vellykket? Kan jeg være salig som dømmes av loven og som synder hver eneste dag både i tanker og handling? Da er det bare å ta til seg av det måltid med alle retter som Herren setter fram for deg denne søndagen.
Evangelieteksten inneholder en rekke vers i Matt 5. som taler til deg akkurat slik du er: Salige er de fattige i ånden, de som sørger, de ydmyke, de som tørster etter rettferdighet…Dette er de som misslykkes med sitt kristenliv. Hvordan kan de da være salige? Epistelteksten fra Åpb. 7 gir svaret:» «Dette er de som kommer ut av den store trengsel, de har vasket sine kapper og gjort dem hvite i Lammets blod. «De som er salig er de mislykkede og syndere som tror på Jesus KristusVed troen er de ikledd Jesu rettferdighet. Helt ufortjent har Gud erklært oss hellige og salige for Jesu skyld.I dagens prekentekst stadfester Jesus med klare ord. Akkurat slik dere er her og nå: «Dere er jordens salt.. Dere er verdens lys.»  Med andre ord er dere salige midt i den verden dere lever. Ikke fordi dere føler, kjenner eller opplever det slik, nei ene og alene på grunn av at Gud sier det i sitt ord.
Når jeg av meg selv ikke ser dette, så må Gud fortelle meg det. Derfor er jeg avhengig av Guds ord som hele tiden forteller meg at jeg er salig.I Gt teksten står det så fint: » Ja, han elsker sitt folk. Alle hans hellige er i hans hånd. De setter seg ved dine føtter og tar imot av dine ord. » 5. Mos 33,3 Vi er helt avhengig av at Gud møter oss med evangeliet i ord og sakrament. Når jeg ikke kan stole på meg selv, må Gud gjennom sitt ord gi meg en trygg grunn, gi meg mat og drikke.Introitus-salmen sier det slik om den som er salig: «har sin glede i Herrens lov og grunner på hans lov dag og natt. Han er lik et tre plantet ved rennende vann.» Slik er det å være en kristen. Vi er som et tre som tar til oss avdet levende vann hele tiden for å beholde livet. Dette levende vann er Guds ord. Vi avslutter måltidet med desserten fra Åpb 7 som ikke bare handler om i dag, men alle dager inntil den store dagen: «De skal ikke lenger sulte eller tørste, solen skal ikke falle på dem, og ingen brennende hete. For Lammet som står midt på tronen, skal være gjeter for dem og vise dem vei til kilder med livets vann, og Gud skal tørke bort hver tåre fra deres øyne.» 
Det er Gud som handler, han tar seg av oss alle dager slik han har lovet. Gud være takk.

God Allehelgens-søndag.Asbjørn Hjorthaug

Preken Allehelgensdag 2019 Asbjørn Hjorthaug


    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.